Тврђаве на Дунаву

У временском интервалу март-новембар 2015. године, у продукцији Филмских новости, за РТС2, писао сам сценарио за шест емисија серијала „ТВРЂАВЕ НА ДУНАВУ“. Такође, појавио сам се као гост, а у две емисије окушао сам се и у улози наратора. Серијал је режирала Наталија Аврамовић, а снимање је обављено у ареалу Београдске тврђаве. Коришћени су и снимци остатака тврђава на другим локалитетима. Учесници серијала емитованог на РТС2 и РТВ Војводина били су ученици тадашњег 7. и 8. разреда ОШ „Коста Абрашевић“.

У друштву професорке Филозофског факултета Смиље Марјановић Душанић, господина Веље Павловића и репортажне екипе Студија Б гостовао сам са ученицима на манифестацији „Дани културне баштине Београда“у кули „Небојша“ где су презентоване емисије. Манифестација је одржана 27. септембра 2016. и била је интерактивног карактера. Према нашим сазнањима, серијал је емитован у Немачкој, Чешкој, Мађарској, Хрватској, Аустрији, Катару, Шведској и на косовској телевизији. Такође, приказан је на летњем фестивалу у Смедереву.

Серијал на специфичан начин, у краћој форми (25-27 минута), осим историјских, приказује и различите социјално-културолошке феномене, али и судбину малог човека у појединим бурним историјским интервалима, који су утицали на свеукупан историјски, културни, научни и технолошки развој европске цивилизације. Посебан акценат је стављен на генеалогију развоја тврђаве у Београду (три емисије) са свим политичким и економским импликацијама. Серијал се бави и посебно селектованим питањима у вези са тврђавама у Бечу, Будиму, Естергому и Вишеграду. Пре настанка серијала прегледао сам и превео велики број архивалија у већини поменутих градова.

Посебан акценат је стављен на генеалогију развоја тврђаве у Београду (три емисије) са свим политичким и економским импликацијама.

Током настанка серијала водио сам рачуна о корелацији са достигнућима других наука, које се изучавају током основне школе. У складу с тим, бирао сам и госте у емисијама (музиколог, историчар, географ, политиколог, археолог ). Посебно сам захвалан академику Кадијевићу за гостовање и занимљиво казивање. Ученици ће путем овог серијала моћи да повежу и надограде своја знања из српског језика и књижевности, географије, физике, хемије, биологије, музичке и ликовне културе и, у нешто мањем сегменту, математике. На овакав начин ученици могу да сагледају из различитих углова феномене и да на визуелан начин, посредством додатних учила (компјутер, тв, видео бим) стекну, утврде и критички сагледају садржаје познате углавном из уџбеника. Очекује се да ученици на овај начин ојачају патриотски дух и схвате значај фортификационих здања у одбрани националног и културног идентитета у појединим историјским раздобљима. Намеравао сам да младим људима приближим и неке друге цивилизацијске и културне тековине, које посредством медија доживљавају као непријатељске и опасне по развој друштва. Покушао сам да посредством језика, пажљиво бирајући турцизме, германизме, хунгаризме и понеки бохемизам, осветлим шарени конгломерат туђица, које су већ низ векова инкорпориране у језичком фонду нашег поднебља.

Објаве емисија

Током јануара и фебруара 2016. године емисије су постављене на „ју тјуб“ канал. Могу се погедати под насловом „Бечка тврђава“ РТС2 (први део), „Бечка тврђава“ РТС2 (други део), „Тврђаве у Мађарској“РТС2, „Београдска тврђава“ РТС2 (први, други, трећи део).